Hoppa till innehåll

Mystiskt!

2008 Dec 09
tags:

Vad sjutton, jag är ju histrionisk, inte ADHD:ig! 😯

(Eller är, snarare VAR, som i förut, nu är det faktiskt ordning och reda på den här tjejen, när jag koncentrerar mig på det i alla fall)

Från Wikipedia:

Histrionisk personlighetsstörning (HPD) är inom psykiatrin en personlighetsstörning som involverar ett mönster av orimligt stora känslouttryck och uppmärksamhetssökande, behov av orimligt mycket godkännande och olämpligt förföriskt uppträdande. Sjukdomen börjar oftast i tidig vuxenålder.

Det centrala i beteendet hos en person med histrionisk personlighetsstörning är det genomgripande och överdrivna mönstret av emotionalitet och uppmärksamhetssökande beteendet. Personerna är livliga, dramatiska och flirtiga. De kan vara olämpligt sexuellt provokativa, uttrycka starka känslor med en impressionistisk stil och är lättpåverkade av andra.”

Vem bestämmer vad som är olämpligt sexuellt provokativt? Som jag såg det förr var jag mycket lämpligt sexuellt provokativ eftersom jag nästan alltid fick det jag ville… och den jag ville…

”Orsaken till störningen är okänd men händelser i barndomen och genetiska orsaker kan vara involverade. Störningen är vanligare bland kvinnor än bland män men vissa menar att det är vanligare att kvinnor diagnostiseras med störningen eftersom uppmärksamhetssökande och sexuella anspelningar är mindre socialt accepterat för kvinnor.”

Ja, jo, att kvinnor inte riktigt får visa vad de vill ha och när de vill ha det är korrekt. Tragiskt, men ändå helt i realitet med verkligheten. Tjejer får mycket snabbare ett ”dåligt rykte” och anses lättfotade (och därmed ”dåliga”) medan killar kan härja runt i årtionden på samma sätt utan att utsättas för samma negativa konsekvenser.

”Personer med störningen klarar vanligtvis att fungera på en hög nivå och kan vara framgångsrika socialt och i arbetet. Men histrioniker kan ha svårt att klara av sociala eller romantiska relationer och ha svårt att klara förluster och misslyckanden bra. Personer med störningen kan söka hjälp för depressioner när romantiska relationer tar slut. De misslyckas ofta med att se sin egen situation realistiskt och dramatiserar och överdriver istället. Ansvaret för misslyckanden eller motgångar skylls ofta på andra. De kan byta jobb ofta eftersom de blir lätt uttråkade och har problem med att klara av frustrationer. Eftersom de söker omväxling och spänning så kan de utsätta sig för riskfulla situationer. Alla dessa faktorer kan leda till depressioner.”

Det är i den här beskrivningen som jag känner igen mig som jag var för ca 5- 10 år sedan. Speciellt i relationsaspekterna. I dag känner jag mer igen mig i att jag ofta byter jobb och flyttar för att jag söker spänning, lätt blir uttråkad och har problem att klara av frustrationer. Men jag har bättrat mig på relationsfronten, så jag antar att terapin hjälpte mig något, även om den, som det verkar nu, var inriktad på helt fel problemområde. Eller kanske inte. Det ena behöver ju inte utesluta det andra…

5 kommentarer leave one →
 1. 2008 Dec 09 18:40

  Wow, nu lärde jag mig något nytt idag igen!!
  Har aldrig hört talas om histrionisk 😛
  Jag har lagt ut ett kul test på min blogg förresten…
  Tycker man att man blr för gammal kan man alltid testa igen 😛

  Svar:
  Det hade inte jag heller tills jag var tvungen att lära mig det tills min omtenta.
  Det är lite spännande att läsa psykologi, det visar sig att man är lite lagom störd och passar in på det mesta.
  Uppenbarligen! 😀

 2. 2008 Dec 10 19:43

  Jag tycker att allt det där stämmer in på adhd:s. fast samtidigt stämde inte så mkt in på mig där. eller? hm!!!

 3. 2008 Dec 15 7:21

  Jisses, detta var nytt för mig, men intressant, hörru!

  Visst är det ADHD-liknande, men även lite borderline, kan jag tycka. Och narcissistiskt kanske…

  Tack det här ska jag fundera lite mer på tror jag.
  🙂

  Svar:
  Kul att jag kunde komma med något inspirerande! 🙂
  En lärare i skolan förklarade häromdagen histrionisk just som ”narcissistisk, fast värre”.

 4. 2009 Apr 05 23:12

  Åh vad spännande att lära mig ett helt nytt ord: histrionisk!
  Jag är adhd-diagnosterad sedan många år och genomgår nu ytterligare en psykiatrisk undersökning där de börjar ringa in borderline, OCH drag av narcissism. Googlade på det och hittade din blogg!
  Jag har en hel del av det dära: histrioniska…. Ska säga det till min terapeut på torsdag.
  Tack för god läsning! =)
  Kram, Snurre

  • 2009 Apr 06 8:06

   Hej Snurre och välkommen!
   Kul att jag kunde komma med något nytt, diagnosen var helt ny för mig med tills jag läste om den i skolan. Konstigt igentligen att diagnosen är så pass okänd när vi är en hel del som tycker att vi känner igen oss.
   Vem vet, histrionisk kanske kan få bli den nya ”inne”-diagnosen…? 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: