Hoppa till innehåll

ADHD

ADHD (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder) är ett neuropsykiatriskt funktionshinder som utmärks av bristande uppmärksamhet och hyper- eller hypoaktivitet. Det finns tre varianter av ADHD – A) man har koncentrationssvårigheter och tenderar att vara inobservant på sin omgivning, B) man är hyperaktiv och impulsiv och C) man har båda de tidigare nämnda sorternas svårigheter. ADHD utan hyperaktivitet brukar också benämnas ADD (Attention-Deficit Disorder).

Många med ADHD har även problem med vissa sinnesintryck. Som exempel kan jag ta mitt eget problem, nämligen känsel. En lapp i en tröja kan förstöra koncentrationen helt för mig under viktiga tillfällen som tentamen, arbetsintervjuer, mm. När jag borde fokusera på mina svar fokuserar min hjärna på lappen i nacken. Behöver jag tillägga att jag vid dessa tillfällen inte lyckas bra med det jag borde fokuserat på?

ADHD är ett omdiskuterat tillstånd. De flesta är överens om att termen är relevant som uttryck för en samlad symptombild. Vad som orsakar dessa symtom och vad som är lämplig behandling är inte slutligt fastställt. Diagnosen fastställs kliniskt på det sättet att en läkare observerar en patient och drar slutsatser. Om beteendet har sin grund i en hjärndysfunktion, uppväxtmiljön, en kombination av dessa eller någon annan faktor, kan i dagsläget inte definitivt avgöras.

Förr var ADHD-diagnosen vanligast bland barn men vuxen-ADHD tilldrar sig alltmer uppmärksamhet och kunskapen om tillståndet ökar hela tiden. Det är viktigt att tillståndet indentifieras för mediciner och KBT kan vara till stor hjälp för många personer och för att få rätt hjälp krävs (så klart) en korrekt diagnos.

(Text hämtad från Wikipedia och Björn Liedéns författarinlägg.)

5 kommentarer leave one →
  1. genrep permalink
    2010 Jan 05 16:52

    Nja, när det gäller metoden att ställa diagnos tycker inte jag att det du skrivit stämmer. Det är olika tester och intervjuer med patienten (och i vissa fall anhöriga) som ligger till grund för att kunna ställa en diagnos. Observationerna gör framför allt under testerna. Hur vi beter oss medan vi löser problem som ställer krav på kongnitiv och exekutiv förmåga. Resultaten av testerna är (dvs hur många rätt man prickar in) eller att man lyckats lösa ett bildproblem, är minst lika viktigt. Läs mer på: http://www.attention-riks.se/images/stories/dokument/2-6%20Attention%20Utr.%20av%20ADHD%20hos%20vuxna%20slutkorr%202.pdf

    • 2010 Jan 06 10:47

      Eftersom jag själv inte gått igenom några testningar alls, utan bara fått en diagnos från en psykfarbror så vet jag inte riktigt hur testerna går till. Därför skrev jag bara av det som stod på de hemsidor jag hämtade informationen ifrån. Tack för att du förtydligade… 🙂

      • genrep permalink
        2010 Jan 06 21:50

        Borde inte du få genomgå en ”riktig” utredningsprocess, undrar jag. Det är ju ett sätt att få reda på svagheter och styrkor inte minst, när det gäller förmågorna.

  2. 2010 Jan 07 10:33

    Jo, det kan man tycka. Men när jag tackade nej till att äta tabletter för min adhd la landstinget (där jag bodde då) ner hela processen. Jag åkte snabbt ut från både läkare och psykolog, utan nåt meddelande dessutom. Eftersom mitt temperament är som det är tänkte jag bara: ”jaja, skönt, nu slipper jag de idioterna!”
    Så här i efterhand kan jag känna att det varit bättre att få svart på vitt om det är adhd jag har eller om jag bara är lite lagom ”normalstörd”, men, men…

  3. genrep permalink
    2010 Jan 07 16:03

    Aha. De du gick hos tänkte köra ”snabbvarianten”. Dvs de ville testa om medicin hjälpte och därigenom få en diagnos bekräftad. Sorgligt, för det signalerar att man inte som patient är värd resurser och kompetens. Om du är motiverad: be att få kopia på dina journaler från förra stället och pröva ”nya” landstinget, tycker jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: