Hoppa till innehåll

Receptläsning

2009 Aug 30
tags:

Kantareller1Jag har jättesvårt för att läsa recept och jag gissar att det har med adhd:n att göra. Det är inte det att jag inte kan följa instruktioner, för det kan jag. Det är inte det att jag dyslexi heller, för det har jag inte. Det är inte heller det att jag läser för snabbt för det gör jag inte heller. Jag läste nog för snabbt när jag var yngre men nu när jag är medveten om min oförmåga att kunna läsa och följa recept rätt läser jag istället über-noga!

Som exempel kan vi ta dagens övning – förvälla svamp. Detta var alltså min första gång jag gjorde detta så någon tidigare erfarenhet fanns inte att ta till…
Till varje liter svamp skulle det vara en och en halv liter vatten och lite salt. Jaha ja, lätt som en plätt, tänkte jag och satte igång. Men innan jag verkligen skred till verket läste jag receptet igen och igen för att verkligen vara säker på att jag läst rätt och det stod fortfarande samma sak som när jag läste receptet första gången.

När allt var uppmätt i lite olika kastruller tänkte jag: ”Jösses, vad mycket det blir att frysa in sen!” Detta fick min magkänsla att sätta igång. Bäst att kolla receptet igen. Jag har inte ens diskussion med mig själv längre om att jag inte behöver kolla i receptet igen eftersom jag redan läst det en massa gånger och SÅ många gånger kan jag inte läsa fel! Erfarenheterna säger annorlunda. Jag kan läsa fel exakt hur många gånger som helst.

Det hade jag gjort den här gången också… Till varje liter svamp skulle det vara en och en halv DECIlliter och inte liter. 😯 Det var bara att hälla bort allt vatten och börja om.

”Gör om – gör rätt!” måste helt klart vara en adhd-individs bästa motto i livet!
Åtminstone det motto som kommer att använda oftast…!

2 kommentarer leave one →
  1. 2009 Sep 02 10:58

    Hahaha… Jag får läsa recepten ungefär hundra gånger när jag bakar, och då spelar det ingen roll om jag bakat det förut. Jag tror det är därför jag drar mig för att baka, det blir så jobbigt.

    🙂

    • 2009 Sep 03 15:57

      Jag förstår precis vad du menar! Jag tycker egentligen att det är kul att laga mat och baka när jag väl är färdig! Men vägen till att bli färdig skulle jag gärna förenkla något om det gick… 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: