Hoppa till innehåll

Fildelningen är inte över!

2009 Apr 20

SvD kan man läsa följande artikel: ”Flera fildelningssajter stängda”

I artikeln få man känslan av att hela fildelningskulturen är ett avslutat kapitel, att lobbyisterna äntligen har fått som de ville, att de skulle ha vunnit någon typ av seger. Så är det självklart inte. Fildelarkulturen är inte död – den omgrupperar sig bara. Just nu kan vi se en minskad användning av bandbredd, just nu har folket slutat ladda ner upphovsrättsskyddat material, just nu har folket börjat betala för sig. Men om lobbyisterna på allvar tror att de genom en futtig lag har brutit en trend tror de självfallet fel. Jag tror i och för sig inte att de är så dumma, snarare journalisten som skrev artikeln.

Jag gissar att det som händer i framtiden är att OM internet får finnas kvar som vi känner det idag kommer en ”underground”-verksamhet att startas. Allt fler och bättre utvecklade anonymitetstjänster kommer att komma. Allt det där om IP-adresser och hitta vem som laddar ner vad kommer vara helt fruktlöst. Det är ju redan igång via Ipredator och några andra. Det här är bara början. Nästa steg blir väl att förbjuda anonymitetstjänster antar jag…

Ett annat sätt som människor använder  för att komma runt IPRED-lagen är att öppna upp sina trådlösa nätverk (och om man vill, döpa nätverket till Ipredia)  så att vem som helst kan logga in på deras nätverk. I och med att nätverket är öppet kan ägaren av IP-adressen antagligen inte fällas för den nedladdning som görs. Då det gäller nätverk och bandbredd så har lagstiftarna i Sverige ordnat det så bra att det faktiskt lönar sig att dela med sig av det som är ”mitt”. Det är, i mina ögon, ett steg i helt rätt riktning. Vi är på väg mot mer solidaritet i de yngre generationerna. Dock inte för att den goda sakens skull, som hade varit ännu bättre, utan för att slippa böter och eventuella fängelsestraff.

Det ska bli mycket spännande och se hur långt utvecklingen tar oss och på vilket sätt. Ingen har segrat – ingen har förlorat – kampen fortsätter!

4 kommentarer leave one →
 1. Bruno66 permalink
  2009 Apr 20 16:25

  Jag håller verkligen med dig.

 2. kouya permalink
  2009 Apr 20 16:26

  Om vi säger så härm så skulle ju inte nättrafiken gå ner om folk gick till lagliga alternativ på nätet, detta bevisar ju bara hur fel lagen är. Den skrämmer folk, det är väl inte så vi vill ha det i en demokrati?

 3. fuinho permalink
  2009 Apr 20 17:54

  Håller med till fullo!!

  • 2009 Apr 21 8:24

   Hej allihop! Välkommen till min vrå av internet 😉 Härligt med fler som ser saker på samma sätt som jag!
   Kouya – jag håller med dig, det här är inte rätt väg för en demokrati!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: