Hoppa till innehåll

Fattiga studenter

2009 Apr 06

090406Aftonbladet skrev om att studenter är så fattiga att de måste förlita sig på att deras föräldrar sticker till dem lite pengar varje månad. (Klicka på bilden för att läsa hela artikeln) Daaah! Skulle det vara en nyhet? Jag kan själv intyga att på 10 ÅR har inte CSN ökat i värde! Jag har studerat och haft CSN (lån och bidragsdel) till och från sedan 1997 och den totala summan är densamma idag som den var då jag började. Nu har jag dock fördelen att kunna ta tilläggslån då jag arbetat i några år och ”vant mig vid en högre standard”. Men för ”vanliga” studenter som majoriteten ändå är får ynka 7500 kr (ca) per månad. På detta ska en hyra på ca 3000 kr för ett studentrum betalas, sen mat, kurslitteratur och förhoppningsvis en och annan liten strumpa eller t-shirt. Ska en normal student kunna leva också (med det menar jag kunna roa sig som att gå på bio, hälsa på vänner på annan ort, äta middag med sin kära på restaurang) ja då är det MrsM:s och MrP:s pengar som får gå in i de flesta fall.

På sätt och vis är jag glad att Aftonbladet tar upp frågan, men samtidigt är det skamligt att ingen reagerat tidigare!

Regering och Riksdag vill att så många som möjligt ska studera på universitet och högskolor, få upp kunskapsnivån i landet eller vad de nu kallar det. Är det då rimligt att inte förbättra läget för de som faktiskt väljer att studera? Var är konskekvensen i resonemanget. ”Vi är glada att så många studerar och vi kommer nyttja kunskaperna de får när det är klara, men fram till dess är de on their own!”

Samtidigt kan jag se att många som studerar här i Uppsala inte inser att det ens finns ett problem. Av de som kommer från Uppsala och som väljer att fortsätta vid universitetet efter gymnasiet är majoriteten barn födda med silversked i mun. Det är inte konstigt att få pengar från sina rika föräldrar eller att man själv fått en buffert från födseln som vid 18 år är uppe i några hundratusen-kronors-klassen. Att sen ens föräldrar kan köpa ens lägenhet och betala den gör ju livet för dessa studenter så mycket enklare – klart man klarar sig på 7500 kr/månad då (Ett uns avundsjuka här, men bara ett uns! :-P)

Men vi är trots allt en allt växande skara studenter som inte kommer från välbärgade familjer. Det är här jag ser problemet. Regering och Riksdag vill få oss ”arbetarungar” att studera men vägrar göra det ekonomiskt möjligt…

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: