Hoppa till innehåll

Något nytt

2009 Jan 30
tags:

Nu har jag hållt på och ojjat mig över hur pissigt tråkigt mitt liv är alldeles för länge. Tänkte därför skriva om något helt annat idag. Något som faktiskt knappt rör mig själv alls i dagsläget.

forsakringskassan

Var inne på Psykbryts blog och läste inlägget ”Välfärden mot helvetet”. Jag kan förstå frustrationen som finns i det inlägget samtidigt som jag kan bli trött på den onyanserade slutsatsen ”allt är Reinfeldt & Co:s fel”. För mig är det inte alls en självklarhet att det är riksdagens fel att saker går åt helvete.

Försäkringskassan (jag vet att han nämner Alfa-kassan också, men hos dom har saker och ting aldrig fungerat smidigt vet jag av egen erfarenhet) är ett statligt bolag. Statliga bolag är värdelösa på effektivisering. Deras besparingsförslag innefattar allt som oftast att kicka personal. Det finn SÅÅÅÅÅÅ många andra sätt att göra effektiviseringar! Ett exempel är att ledningen ser över arbetsrutiner, hittar nya snabbare handläggningssätt, smidigare kommunikation mellan olika anställda och olika avdelningar. Släpp den jävla tröga byråkratin!!!

Det är så sjukt! Om ett normalt privat företag skötte sin ärendehantering på samma sätt som statliga företag gör skulle de gå i konkurs direkt. Men statliga organisationer får pengar från andra håll än sin egen verksamhet och kan därför slösa med tid och arbetskraft på ett sätt som är helt absurt!

Nu vet ju jag att det finns eldsjälar (tragiskt nog oftast kvinnor) inom varje statlig verksamhet som jobbar arslet av sig för att ensam försöka snabba på ärendehanteringen, korta ned sin egen arbetsbörda, osv. Men för varje eldsjäl verkar det finnas två nonchalanta slas-hasar som tycker att det där ”kan någon annan göra”. Att bli av med dessa slas-hasar är svårt, både för privata verksamheter och statliga, men jag tror att det är än svårare för statliga, för de synas under lupp på ett helt annat sätt.

Som ni ser finns det betydligt fler nivåer av detta problem än att bara kicka ut Reinfeldts grupp ur riksdagen. Dessutom började klagomålen på Försäkringskassan redan under ”röd flagg”, så de är lika goda kålsupare hela högen. Det jag vill poängtera är att det absolut inte är handläggarnas fel att saker ta tid. Sluta vara odräglig mot de som försöker hjälpa dig. Sluta slå på den som råkar vara närmast. Skäll hellre på den som har mandat att faktiskt ändra något, t ex någon med chef i sin arbetstitel…

One Comment leave one →
  1. 2009 Jan 30 22:24

    Nu var det Psyk som skrev inlägget ifråga, men jag förstår hur du menar. och det är sannerligen inte så att den tidigare regeringen går fri- det vittnar ju FK-personalen själva om. Däremot blev det nog extra illa nu- de var, som jag förstår det, redan i en omorganiseringsprocess när nya regeringen tillträdde. Självklart följer kaos. Och visst är det så att det var den tidigare regeringen som inledde häxjakten, det är viktigt att komma ihåg.
    Det fritar förvisso inte nuvarande regering från ansvar. Jag tycker de gjort det sämsta möjliga av en redan dålig situation.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: