Hoppa till innehåll

Marklund vs. Antonsson

2008 Dec 19

Läste det här och det här och kände hur irritationen satte igång hos mig. Det är så många delar i den här ”fajten” som är felriktade, felformulerade och rätt och slätt FEL.

Antonsson beskyller Marklund för att ljuga och att Marklund och huvudpersonen Mia ljugit för att boken ska sälja bättre och således får Marklund och Mia mer pengar än om den ”sanna historien” hade skrivits. Hmmm, inte kasta gurka i ett växthus tänker jag, då jag är övertygad om att Antonsson satt i gång hela karusellen just för att göra sin egen bok mer intressant och framförallt mer ihågkommen när man står i bokaffären och ska välja bok. I min värld kännetecknas detta av ren och skär avundsjuka och hon tappar mitt förtroende direkt.

Vad gäller Antonssons anklagelser om att Marklund inte skrivit hela sanningen, och antagligen även hittat på ett och annat för att berättelsen ska flyta bättre och bli mer spännande, är jag däremot helt på Antonssons linje. Jag är övertygad om att verkligheten inte är exakt som den beskrevs i boken. Min följdfråga blir dock: Spelar det egentligen någon roll? Blir boken plötsligt sämre för att storyn bara är till största delar sann? Nej. Förvandlas Marklund helt plötsligt till en värdelös författare på grund av detta? Nej, snarare tvärt om, som jag ser det! Har huvudpersonen haft ett lite lättare liv än vad boken beskrev? Ja kanske, men jag måste ändå starkt hävda att jag inte vill leva hennes liv. Jag tycker fortfarande att hon har haft ett jävulskt liv även om endast hälften av historien är sann.

Sanning, ja. Vad är det med svenska folket och sanning? Just när det gäller sanning eller icke-sanning blir vi lika galna som SS-styrkan i Tyskland under andra världskriget! Huvuden ska minsann rulla om någon farit med osanning, målat historier lite eller överdrivit. Allt ska vara exakt på pricka som det utspelade sig i verkligheten. Men ack, vad vi bedrar oss! Det finns ett fint ord som heter perception. Alla uppfattar vi situationer olika. Alla får vi vår egen sanning om vad som händer. Låt oss säga att vi har 5 personer som sett bilkrasch – alla 5 personerna skulle ha olika berättelser gällande samma olycka. Detta betyder inte att 4 ljuger och en har rätt. Detta betyder att vi alla har rätt! Spännande värld vi lever i, eller hur? Alltså, Antonsson, som hävdar att Marklund ljuger, menar snarare att Antonssons uppfattning av historien är mer rätt än vad Marklunds och Mias uppfattningar är. Förmätet, skulle jag vilja säga.

Så här skulle jag kunna hålla på och raljera i evighet. Det jag vill komma fram till att det i den här situationen inte finns någon sanning. Det handlar om olika uppfattningar om vad som hänt. Om Mia kände sig hotad, även om vi andra inte fysiskt kan bevisa att det fanns ett hot, betyder det att Mias hotkänsla är lögn? Betyder det verkligen att Mia simulerat sin rädsla bara för att hennes bok kanske skulle sälja lite bättre då? Jag, personligen, tror inte det.

Hur eller hur är det väl ändå så att boken sålde så förträffligt bra just tack vare det svenska folkets sensationslystnad & skadeglädje? Vad säger det då om oss om vi blir förbannade för att katastrofen inte var så totalt förödande som vi uppfattade den från början?

One Comment leave one →
 1. Jerry permalink
  2008 Dec 19 18:39

  Har du läst boken?
  Det handlar inte om avundsjuka eller vem som har rätt, det handlar om att de som aldrig blivit hörda genom åren nu ÄNTLIGEN fått sin chans, bla Mias äldste son och hans pappa.
  Ja, det finns så många bottnar i detta, men för mig handlar det om att Liza och Mia inte har patent på vad som hände. Lizas tystnad och försök till styrande av media är ju också talande.

  Mia var säkert hotad fast främst gällde det ju hennes man vid den tiden. Osama (mannen med de svarta ögonen) var ingen duvunge, MEN han har sonat sitt brott och gått vidare, det har inte Mia gjort. Hon hävdar ju än idag att hon är förföljd. Av vem? I Monica Antonsson får de komma till tals som inte alls känner igen sig i Gömda och det är verkligen på tiden.

  Svar:
  Hej Jerry! Vad kul att du hittat hit! 🙂
  Jag har läst den första och andra boken om Mias liv. Båda böckerna var läsvärda och skrivna på ett sätt som gjorde att jag knappt kunde lägga från mig böckerna (ettan var bäst, men så är det ju nästan alltid). Om Antonssons bok verkar bra kommer jag säkert läsa den också.
  Jag vill inte heller säga vem av Marklund och Antonsson som har rätt, utan jag ville i mitt inlägg få fram att alla har rätt till sin egen uppfattning och att alla har rätt att ge ut en bok om sin uppfattning. Det jag däremot inte förstår är varför Antonsson inte bara släpper sin bok och låter folket läsa den och därigenom bilda sig en uppfattning om vems historia som är mest trovärdig. Varför denna Marklund-attack i media? Det är uppsåtet med media-paj-kastningen jag i första hand ställer mig frågande till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: